Om Svenska SIKO
Om Svenska SIKO
Vår historia
Svenska Siko (Svenska Sportinrednings Kontrollorganisation) grundades 1988 och är en branschorganisation för företag som bedriver säkerhetsbesiktningar och underhåll av sportredskap i sport- och gymnastikanläggningar.
Året innan, dvs. 1987 beslutade skolöverstyrelsen att avsluta handläggandet av besiktningar av sport- och gymnastikanläggningar från sitt ansvarsområde och därmed även framtagning och underhåll av rutiner för besiktning av dessa.
Siko insåg att det kommer att behövas en liktydig rutin samt att bibehålla de rutiner som fanns framtagna för att besikta dessa sport- och gymnastikanläggningar i framtiden.
På det första mötet i Stockholm 1988 beslutades det att fortsätta utveckla och skapa besiktningsrutiner för att bibehålla och öka säkerheten i dessa anläggningar i hela Sverige. Vid detta möte med representanter från APM Sport, Rantzows Sport, KGM, Toms och Jalmhagen Sport bildades Svenska Siko som en branschorganisation med sedvanliga regler och stadgar för dess medlemmar.
Siko har de enda besiktningsrutiner som kontinuerligt uppgraderas och justeras efter en bransch i kontinuerlig ändring av material och inriktningar för utövare i sport- och gymnastikanläggningar.
Siko utbildar och certifierar servicetekniker på dessa rutiner under några dagars utbildning med både skriftliga och praktiska test för att säkerhetsställa både en jämn bedömnings nivå och en hög nivå vad gäller kunnande och säkerhet.
Detta är bara en del i vårt kontinuerliga arbete för att skapa en säker arbetsplats för både elever och lärare samt övriga idrotts utövare i sport- och gymnastikanläggningar. Välj därför ett företag anslutet till Svenska Siko när ni vill utföra säkerhetsbesiktningar i dessa.
Mål och syfte
Mål och syfte
Stora säkerhetskrav på sportredskap i anläggningar
Enligt föreskrifter från Arbetsmiljöverket måste redskap i sporthallar kontrolleras med jämna mellanrum. Det åligger ansvarig/a att förvissa sig om att inspektions- och underhållsarbeten görs på ett fackmannamässigt sätt för att säkerställa att anläggningen är säker. Inspektions- och underhållsarbeten kan därför inte förbigås.
Men vem kan då garantera att den som utfört inspektionen och eventuellt underhållsarbete på sportredskap har nödvändig kompetens och erfarenhet som behövs för inspektion och underhåll?
Behov finns för att kvalitetssäkra
inspektion och underhållsarbete
Kravprofil för firmor är varken fastställd från idrottsförbund, Svenska Kommunförbundet, Arbetsmiljöverket, kommuner, olycksfallsförsäkrare eller andra myndigheter.
Detta problem har lösts av en grupp erfarna sportredskapsbesiktningsföretag och sportredskapstillverkare som i tätt samarbete har grundat en branschorganisation, Svenska SIKO.
Svenska SIKO:s övergripande syfte är att så långt det är möjligt förhindra att olyckor och tillbud inträffar i svenska sportanläggningar genom att göra kvalitetssäkrade besiktningar och underhållsarbeten.
Svenska SIKOS medlemmar ska göra besiktning och underhåll i enlighet med de besiktningsrutiner och underhållsinstruktioner som fastställts i organisationen. Utöver detta ska personal som utför dessa arbeten ha erforderlig kompetens inom området.
Svenska SIKO bevakar att medlemmar följer av organisationen antagna anvisningar, följer noga arbetsmiljöverkets rekommendationer och bevakar när nya standarder som berör branschen tillkommer.
Svenska SIKO:s kvalitetsmärkning garanterar:
Att de kvalitetscertifierade företagen förfogar över tillräcklig och mångårig erfarenhet från fackområdet sportredskapsunderhåll/skötsel, sysselsätter kvalificerade medarbetare och tillhandahåller ett rätt reservdelslager och en beredskap av ändamålsenliga verkstadsfordon.
Att besiktningar och underhåll görs efter de senaste standarderna, regelverk och rekommendationer ifrån andra myndigheter.
Att iakttagandet och beaktandet av de tekniska arbetsbeskrivningarna för respektive sportredskaps underhållsomfattning fastställs som en generell kvalitetsstandard.
Att ett utifrån Svenska SIKO fastställt kontrollsystem säkerställer bestående kvalitetsstandard.
Frågor och svar
Styrelsemedlemmar
Ordförande
Mikael Söderlund
Telefon: 0708-12 77 49
Sekreterare
André Jönsson
Telefon: 0431-44 92 37
Kassör
Victor Flodin
Telefon: 073-053 53 58
Suppleant
Tony Nilsson
Telefon: 070-314 69 64